Luftëtarë e shkrues në Pashallëkun e Janinës

Dorian Koçi

Piktori francez Luis Dypre para se të vizitonte Pashallëkun e Janinës qendroi në Korfuz. Aty njohu dhe takoi shumë shqiptarë që kishin qenë pjesë e regjimentit “Gjuajtësit e Orientit” të krijuar nga francezët e të mbështetur më vonë dhe nga britanikët. Mes portreteve që realizoi bie në sy ai i Foto Bikos nga Suli. Përveç kostumit tradicional shqiptar, modës së flokëve të gjata alla shqiptarçe por arbërore si i përmend dhe Gjon Muzaka tek Kronika e tij, bien në sy koburet gjarpërushe dhe krahas tyre dividi-mbajtësi i penës, të gjitha të lara me argjend.

Foto Bikos për ti shpëtuar anonimatit rrëfen Dypre shkruajti në greqisht që ishte “Lingua Franga” e rajonit në atë kohë, vetë me penën që mbante në dividin në brez, emrin e tij. Në Muzeun Historik Kombëtar ruhet një divid i sekretarit të Ali Pashë Tepelenës, Dhamo Marjanit nga Zagoria, i ngjashëm me këtë që dallohet në portretin e Fotos.

Disa ditë më vonë kur Dypre përpiqej që ti mbushte mendjen Ali Pashës ne Butrint për ti realizuar portretin i tregoi dhe portretin e Fotos. Ali Pasha qeshi sepse e njohu dhe i tha qe Foto ishte një nga armiqtë e tij më trima. Dypre nuk arriti ta bindte Ali Pashën por arriti ta pikturojë atë nga distanca që është taboja e njohur e Ali Pashës në gjueti në liqenin e Butrintit.

Personalitet e Pashallëkut të Janinës ishin luftëtarë dhe arsimdashës ose siç thonë burra të pushkës e të penës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *